Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Carspy-faktura till minderårig, hur får jag vidare med detta?

Hej!Min son, som är under 18, har fått en faktura från Carspy och nu även en påminnelse med hot om inkasso.
Jag har påtalat att han är under 18 och även skrivit att vi ångrar "köpet", men får till svar att de inte godtar returer och att han klickat i att han är myndig.
Nu fyller han visserligen 18 om några veckor, så jag vet inte om det är relevant (även om han ingenstans kunde läsa att det skulle kosta 199 Euro).
Hur får jag vidare med detta? Bör jag betala för att undvika att ärendet går till inkasso och kronofogde? 
Med vänlig hälsning,Susanne

Kommentarer

 • Hej Susanne,

  Tack för din fråga.

  Som minderårig får man inte ingå avtal enligt reglerna i föräldrabalken, och man bör alltså inte vara skyldig men om man har vilselett säljaren angående din ålder är det möjligt för säljaren att begära ersättning för direkta kostnader. Detta skulle typiskt sätt kunna vara direkta kostnader för att ta fram värderingen, men inte den vinst som företaget tar ut. Att din son snart fyller 18 påverkar inte att han faktiskt var minderårig då avtalet ingicks.

  Förutom att man kan invända att minderårig har ingått avtal skulle ni eventuell kunna utnyttja ångerrätt. För att ångerrättstiden ska börja löpa krävs att företaget har informerat dig på ett korrekt sätt om ångerrätten, vilket inkluderar hur ångerrätten används, att du har ångerrätt och villkoren för denna och du ska även tillhandahållas en ångerrättsblankett. Om du inte har fått sådan information kan du ha en så kallad förlängd ångerrätt.

  Det man kan göra om man inte anser att man ska vara skyldig att betala en faktura, exempelvis för att avtalet inte ska vara bindande för minderårig, är att bestrida fakturan. Företaget har en möjlighet att driva ärende vidare genom inkassobolag och Kronofogden, men man kan bestrida även sådana krav. Du kan hitta mer information om vad som gäller vid Kronofogden på Datainspektions hemsida.

  På vår hemsida har vi sammanställt en artikel om bilvärderingstjänster, vilket jag rekommenderar att du läser igenom. Där du även kan hitta brevmallar för att utnyttja ångerrätten. I vår artikel om stora problem med bilvärderingar kan du hitta fördjupande information om bland annat ångerrätten i samband med bilvärderingar och vad som gäller för minderåriga konsumenter.

  Med vänlig hälsning
  Robin Juridisk rådgivare, Konsument Europa
 • Hej
  Vi har fått liknande betalningskrav på en påstod bilvärdering som inte ens vi har gjort. det otroliga är att ip adressen som denna värdering gjorts ifrån, inte ens är  vår egen och det har vi även meddelat via bild till denna bluff firma.
  Även så har vi efter denna sista kontakten bett om att dom skulle återkomma till oss angående bevisen på felaktig ip .adress.

  Så frågan är solklar att vi inte har beställt något eftersom bevisen finns i ip adressen,hur ska vi gå vidare med detta , vilken mall skall vi använda för att bestrida detta ?

  PS Det smått patetiska är att bilen är en gammal Amazon ifrån 1967 som har blivit värderad till denna summan 19500 Euro och det är Jag Magnus som står på bilen och jag står inte med på fakturorna men det gör min hustru Camilla och hon står inte som ägare på denna bil.
  Mvh Magnus 

  Magnus Olofsson
 • Hej Magnus,

  Du kan använda dig av brevmallen för ej beställd bilvärdering på höger sida av vår artikelsida om bilvärderingstjänster.

  Vänlig hälsning,
  Iwona Juridisk rådgivare, Konsument Europa
 • Hej!
  Tack så mycket för ert svar.Jag har nu fått svar från dem att ordern är cancellerad, efter många mailväxlingar med dem där jag hela tiden har hänvisat till ångerrätten och att sonen är under 18. 
  Med vänlig hälsning,Susanne
  Susanne
 • Hej Susanne,

  Tack för återkoppling.

  Med vänlig hälsning
  Robin Juridisk rådgivare, Konsument Europa
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.