Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Har jag rätt till ersättning vid inställt flyg med Air Berlin?

Hej!
Vårt flyg mellan Berlin och Göteborg blev i söndags inställt 2017-05-28. Ingen anledning gavs till detta. Vi hade redan checkat in och avgången som skulle gått 21,35 ställdes runt 23,30 in då vi endast fick meddelande om inställt men inte varför.
Vi fick voucher för boende över natten som vi inte behövde betala. Dock fick vi lägga ut för taxi resa till och från flygplatsen, mat. Vi blev ombokade till flyg dagen efter 2017-05-29, 13:10. Detta flyg kom vi med men det var försenat ca 1,5-2 h.

Pga av en extra övernattning så kunde jag inte jobba och förlorar därmed inkomst för måndagen. Mina frågor är,
Vad kan jag söka ersättning för av Air Berlin som ställde in flyget samt vad behöver jag skicka med om tex den förlorade arbetsdagen om detta är något jag kan få ersättning för.

Vi var två i sällskapet där jag stått för båda flygbiljetterna, är det då jag som reklamerar för båda biljetterna och de gemensamma kostnaderna vi haft?


Tack för svar!
EleonorEleonor Björklund Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Eleonor,

  Tack för din fråga.

  Vid inställt flyg ska flygbolaget stå för mat och dryck i skälig proportion till väntetiden, hotell (om det blir nödvändigt) samt transport mellan hotellet och flygplatsen. Du kan därför begära ersättning för era kostnader för mat och resan till och från flygplatsen.

  Du kan också ha rätt till ersättning för förlorad arbetsinkomst. Ordna ett intyg från din arbetsgivare som du kan skicka till flygbolaget om du vill begära sådan ersättning.

  Ni kan också ha rätt till kompensation i schablonbelopp från flygbolaget på grund av att flygningen ställts in. Flygbolaget är dock inte skyldigt att betala ut kompensation om flygbolaget kan visa att det inställda flyget berott på ”extraordinära omständigheter som inte skulle ha kunnat undvikas även om alla rimliga åtgärder hade vidtagits”. Mer information om det och dina rättigheter i övrigt finns i vår artikel om Inställt flyg.

  Du kan reklamera till Air Berlin, men det kan behövas en fullmakt om du ska ta emot eventuell ersättning även för den andra personen i ditt sällskap. Kom ihåg att spara en kopia på din reklamation som bevis på att du reklamerat.

  Om ärendet inte löser sig är du välkommen att skicka in det till oss, så kan vi försöka hjälpa er vidare.

  Med vänlig hälsning,
  Fanny Juridisk rådgivare, Konsument Europa
 • Magnus Juridisk rådgivare, Konsument Europa
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.